O NAMA

Udruga Harmonikaški centar (skraćeni naziv Ha-Ce), osnovana je 3. rujna 2010. godine u Bjelovaru.

U udruzi volontiraju i surađuju akademski obrazovani glazbenici čiji su angažmani raspoređeni s obzirom na područje rada u kojem trenutno djeluju te njihove sposobnosti, umjetničke dosege, iskustva i afinitete, a sve usmjerene prema ciljevima djelatnosti koje udruga provodi:

KONCERTNA DJELATNOST 

Članovi udruge bave se izvođačkom praksom na području Hrvatske i šire. Riječ je o solističkim koncertima i nastupima s komornim sastavima te orkestrima u ulozi svirača, dirigenta ili umjetničkog voditelja. Koncertni repertoari nisu uvijek isključivo u okvirima ozbiljne glazbe, već se širinom glazbenih žanrova nastoji istraživati i spoznavati nove metode u poučavanju instrumenta te muziciranja, poticati razumijevanje kvalitetne glazbe pa tako i odgajati publiku kojoj se želi prije svega približiti kvalitetna glazba. Vlastitim primjerima, a također i organizacijom koncerata, do sada tijekom otvaranja Hrvatskog natjecanja za harmoniku u Daruvaru čiji su organizatori, surađuju s raznim partnerima, manifestacijama i organizacijama, festivalima, natjecanjima i školama. Do sada su surađivali s OKUD-om Istra, Umjetničkom školom Poreč, Glazbenom školom Brune Bjelinskog Daruvar, Pučkim otvorenim učilištem Daruvar, Gradom Daruvarom, Češkim domom u Daruvaru, Ljetnim glazbenim kampom u Maruševcu, Umjetničkom školom Franje Lučića iz Velike Gorice te privatnim tvrtkama i obrtima.

STRUČNA USAVRŠAVANJA I PUTOVANJA

U cilju kontinuiranog obrazovanja, napredovanja i razmjene iskustava, članovi udruge rade na konstantnom usavršavanju. To ostvaruju putem individualnog usavršavanja kroz razne seminare, stručna vijeća i ostalih radionica koje provode stručna tijela, a na kojima predaju eminentni glazbenici i pedagozi u zemlji i inozemstvu. Također, bave se organizacijom takvih događanja. Ovom djelatnošću žele pedagozima omogućiti kvalitetna stručna usavršavanja. Do sada su ugostili seminare i stručna vijeća koje provodi AZZO, ali su i sami organizirali seminare eminentnih pedagoga. Također organiziraju i stručna putovanja, kao što je posjet gradu Castelfidardu, poznatom po velikom broju proizvođača harmonika, zatim tvornici harmonika Armando Bugari kao i eminentnom Međunarodnom harmonikaškom natjecanju “PIF Castelfidardo” u Italiji.

NATJECANJA I ORGANIZACIJA SEMINARA

Članovi udruge su redoviti sudionici natjecanja na svim razinama, od županijskih preko državnih do međunarodnih. Na natjecanjima sudjeluju na više načina: s učenicima, komornim ansamblima i orkestrima u ulozi mentora i dirigenta, zatim u radu prosudbenih komisija i organizacijskih odbora. Na svakom od tih natjecanja uz razmjenu iskustava, kontakata i daljnjeg usavršavanja, postižu vrlo zapažene rezultate. Kao organizator, udruga Harmonikaški centar provodi Hrvatsko natjecanje za harmoniku u Daruvaru – harmonikaško natjecanje državne razine, Ciklus seminara za harmoniku hrvatskih predavača te Daruvar Accordion Award, harmonikaško natjecanje međunarodne razine.

RAD U STRUCI

Osnivači i članovi udruge Harmonikaški centar su akademski glazbenici i pedagozi s višegodišnjim pedagoškim iskustvom koje uključuje individualnu nastavu te nastavu skupnog muziciranja. Zahvaljujući svom profesionalnom radu, imaju jasan pregled razvoja mladih generacija današnjice. U neposrednom radu s djecom, došlo se do zaključka da natjecanja zakulisno dodatno motiviraju učenike i pedagoge na rad. Isto tako, pozitivno djeluju na sve aspekte razvoja djece. Kod ovakvih aktivnosti posebno je važno stvaranje interesa za dobrobit instrumenta i glazbu izvorno pisanu za harmoniku.

DODATNE AKTIVNOSTI  

Članovi udruge se uz već navedene aktivnosti zasebno bave i dirigiranjem, skladanjem te priređivanjem za solo instrument i različite ansamble. Aktivno sudjeluju u radu kulturno-umjetničkih društava i kao članovi ili voditelji, a sudjeluju i u radu drugih udruga i njihovim projektima. Također, pridonose organizaciji raznih drugih manifestacija te različitih stručnih okupljanja.

 

ČLANOVI

ANAMARIJA NERAD (1984.) harmoniku uči u klasi Ivana Petrovića, Verice Kirchmayer, Vjere Odak, Franka Božca, a studij klasične harmonike završava 2008.g. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u klasi prof. Boruta Zagoranskog. Usavršavala se na majstorskim tečajevima za harmoniku kod Jovica Đorđević (Austrija), Mario Stefano Pietrodarchi (Italija), Volodimir Balyk (Hrvatska), Mateja Zenzerović (Hrvatska), Miljan Bjeletić (Srbija), Radomir Tomić (Srbija), Alma Flammersberger (Njemačka), Elsbeth Moser (Njemačka), Vječeslav Semjonov (Rusija), Aleksandar Selivanov (Rusija), Slavko Magdić (Hrvatska-Slovenija). Od umjetničkog djelovanja bilježi solističke nastupe, komorne nastupe (harmonika i klarinet, harmonika i klavir, harmonika i gitara – Muzika za dvoje/Croatia Records/2014, suradnja sa ansamblom Cantus, kvartet harmonika Accoquartet) te nastupi sa orkestrom (bila umjetnička voditeljica Akademskog harmonikaškog orkestra „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, a vodila je i harmonikaške orkestre u školama). Članica je i osnivačica udruge Harmonikaški centar – organiziraju natjecanje za harmoniku u Daruvaru, rade na harmonikaškom časopisu Eho te organiziraju Ciklus hrvatskih predavača (seminar). Bila je predavač na glazbenom kampu u Tinjanu (2010.), na seminaru u Grožnjanu (2019.), Ljetnoj školi Ukrajinaca u Rogoznici (2022.,2023.). Član je ocjenjivačkih natjecanja na međunarodnoj i hrvatskoj razini. Završila je 5. godina edukacije IPD Centra u Zagrebu (Integral Personal Development – integralni osobni razvoj) učenje o psihologiji djeteta. Od 2007.g. započinje pedagošku djelatnost kao profesor harmonike, sa učenicima je do sada sudjelovala na brojnim natjecanjima (65 natjecanja), 2016. promaknuta je u zvanje profesor mentor a 2021. u zvanje savjetnik. Trenutno radi u OGŠ Pakrac.

IVAN GOLUB (Virovitica, 1992.) svoje glazbeno obrazovanje započeo je 2000.g. u GŠ Brune Bjelinskog u Daruvaru u klasi prof. Veronike Špiranac. Godine 2003. prelazi u OGŠ Pakrac, da bi 2007.g. upisao GŠ u Varaždinu u klasi prof. Saše Bastalca. Godine 2011. upisuje Muzičku akademiju u Puli, gdje 2016.g. aktivno sudjeluje u organizaciji festivala Dani Akademije. Tijekom svog školovanja sudjelovao je na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist, ali i kao član raznih komornih sastava ostvarujući zapažene rezultate. Sudjelovao je na seminarima i ljetnim školama te raznim usavršavanjima kod mnogih poznatih profesora harmonike: B. Zagoranski (Slovenija), M. Krajna (Hrvatska), A. Flammesberger (Austrija), J. Đorđević (Srbija), M. Bjeletić (Srbija), S. Magdić (Slovenija), V. Balyk (Rusija), K. Sidorova (Latvija), D. Bužleta (Hrvatska), E. Moser (Njemačka), V. Semionov (Rusija), M. Vayrynen (Finska), K. Olczak (Poljska)…

Godine 2016. započinje svoje radno iskustvo kao učitelj harmonike te s učenicima aktivno sudjeluje na raznim koncertima i natjecanjima. Trenutno je zaposlen u Glazbenoj školi Novska. Od 2017. aktivno sudjeluje u provedbi Hrvatskog natjecanja za harmoniku u Daruvaru kao član udruge Harmonikaški centar. U njoj je prvenstveno zadužen za realizaciju projekata i ostvarivanje kontakata s partnerima. Suosnivač je i udruge Glazbeni centar Musicorum te od njenog nastanka obavlja funkciju tajnika. Bavi se i društvenim radom te sudjeluje u organizaciji raznih društvenih događanja.

MAJA TALAJIĆ rođena je 1974. godine u Frankfurtu/Main u Njemačkoj.Osnovno glazbeno obrazovanje stječe u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića, a srednjoškolsko obrazovanje u Glazbenoj školi Blagoje Berse u Zagrebu. S 18 godina odlazi na studij u Njemačku na Hohner-Konservatorium u Trossingenu. U klasi prof. S. Wenke s odličnim uspjehom završava studij i stiče diplomu akademskog glazbenika – profesora harmonike. Nakon studija zasniva radni odnos u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu.U svom dugogodišnjem pedagoškom radu sudjeluje na stručnim seminarima i usavršavanjima za nastavnike harmonike. Uz individualnu nastavu vodila je i harmonikaški orkestar škole te komornu glazbu. Njeni učenici bilježe uspješne rezultate na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Pročelnik  je odjela za harmoniku, članica Povjerenstva za stručne ispite pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te promaknuta u zvanje profesora mentora.

Uz pedagoški rad potrebu za glazbenim izričajem ostvaruje kroz sastave „Heco Nostalgico”, „Tango Appassionato”, „A.B.Fatais” te „Accoquartetom”. Nastupala je sa simfonijskim orkestrom HRT-a, komornim sastavom Zagrebačke filharmonije te HNK-om u Zagrebu i Ljubljani.

 

 

MARIJA GOLUB rođena je 4. srpnja 1995. godine u Virovitici. Završila Osnovnu glazbenu školu „Bruno Bjelinski“ u Daruvaru, smjer harmonika, u klasi Marije Plentaj, prof. te srednju Glazbenu školu u Varaždinu, smjer harmonika, u klasi Saše Bastaleca, prof. i smjer glazbenik teoretičar, u klasi Ivana Mežnarića, prof.
Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja sudjelovala na mnogim međunarodnim, državnim, te regionalnim natjecanjima, od čega izdvaja samo 35., 37., 39., 38., Međunarodni susret harmonikaša u Puli – prve i druge nagrade, 9. Međunarodno srečanje harmonikarjev Murska Sobota, 5. Concorso Internazionale Giovani Musicisti, 3., 4., 5., 6. Hrvatsko natjecanje za harmoniku – prve i druge nagrade. Kao sudionica 9. Međunarodnog srečanja harmonikarjev Murska Sobota u Komornoj glasbi – prvu nagradu, na 48. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe – drugu. Sudjelovala na mnogim seminarima kod poznatih hrvatskih i stranih profesora od kojih izdvaja: D. Vučković, M. Bjeletić, I. Šverko, B. Zagoranski. Tijekom akademskog školovanja od natjecanja izdvaja: 7. Hrvatsko natjecanje za harmoniku, PIF Castelfidardo (Italija), 9. Hrvatsko natjecanje za harmoniku. Kao član kvarteta Unique na Festivalu Bela pl. Panthy, član dueta na 10. Hrvatskom natjecanju za harmoniku.
Nastupala kao član kvarteta Unique u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te kao član akademskog harmonikaškog orkestra na Međunarodnoj turneji 2014.g. Pohađala mnoge masterclassove na Muzičkoj akademiji u Puli kod prof. Mika Vayrynen (Finska), Owen Murray (Škotska), Luka Juhart (Slovenija), Teodoro Anzellotti (Italija), Friedrich Lips (Rusija).