JURY / OCJENJIVAČKI SUD

MARIJA PLENTAJ (Hrvatska)

Marija Plentaj rođena je 1980. u Bjelovaru. Srednjoškolsko obrazovanje stječe u GŠ Vatroslava Lisinskog Bjelovar u klasi Marjana Krajne kao glazbenik harmonikaš te Alide Jakopanec kao glazbenik teoretičar, za vrijeme kojeg upisuje studij harmonike na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu (Austrija), u klasi Geiera Draugsvolla (Danska). Kasnije polaže prijemni na današnjoj Muzičkoj akademiji u Puli, gdje radi s Denisom Modrušanom te Frankom Božcem. Po završetku spomenutog studija stječe naziv akademski glazbenik/profesor harmonike te se zapošljava u GŠ Brune Bjelinskog u Daruvaru. Nedugo nakon toga upisuje magistarski studij harmonike u klasi Jannea Rättyä (Finska) također na Kunstuniversität-u u Grazu, a napreduje i u zvanje profesora mentora. Radila je i u GŠ Jan Vlašimsky u Virovitici, Pučkom otvorenom učilištu Bjelovar i OGŠ Ivan Zajc u Zagrebu, a već duži niz godina je zaposlena u GŠ Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

Tijekom svog školovanja polazila je brojne seminare (Petera Soavea, Jamesa Crabba, Aleksandra Skljarova) te sudjelovala na državima i međunarodnim solističkim natjecanjima, od kojih se najviše ističe osvajanje 1. nagrade te proglašenjem cjelokupnog pobjednika svih kategorija u disciplini harmonike na 36. Hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa . Sudjelovala je i u brojnim orkestrima – Harmonikaškom orkestru GŠ Zlatka Balokovića, Zagreb (s kojim je nastupala na koncertu u Unesco-u, Pariz, Francuska), Harmonikaškom orkestru GŠ Vatroslava Lisinskog, Bjelovar (s kojim osvaja jednu prvu državnu i dvije prve međunarodne nagrade te odlazi na 5.Europski festival glazbene mladeži u Barcelonu, Španjolska), s Akademskim orkestrom u Puli (s kojim osvaja dvije prve državne te jednu prvu međunarodnu nagradu), a sudjeluje i u zborovima s kojima osvaja Zlatne i Srebrne plakete na državnim natjecanjima. Zbog svojih uspjeha dobitnica je i Godišnje nagrade za najboljeg učenika Fonda Boža Tvrtković” te je bila županijska i državna stipendistica.

Tijekom svoje karijere bila je glavni urednik radio emisije GŠ Brune Bjelinskog Daruvar Glazbeni vrisak”, višegodišnji koorganizator Školskog natjecanja za soliste i komorne sastave Da Sound Machine u Daruvaru, višegodišnji grafički urednik te član uredništva časopisa Trythonus (GŠ Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru), višegodišnji član organizacije Hrvatskog natjecanja iz povijesti glazbe (Bjelovar) te tajnik Centra za glazbene inicijative (Bjelovar), višegodišnji tajnik DZZŽ Šapa (Bjelovar), jedna od osnivača udruge Harmonikaški centar te njen predsjednik 12 godina, dugogodišnji predsjednik Povjerenstva za provedbu natjecanja Hrvatskog natjecanja za harmoniku u Daruvaru, jedan od koorganizatora Ciklusa seminara za harmoniku hrvatskih predavača, jedan od koorganizatora Daruvar Accordion Award-a, te osnivač i višegodišnji glavni i grafički urednik jedinog specijaliziranog harmonikaškog digitalnog časopisa u Hrvatskoj “Eho”. Duži niz godina bavi se i web dizajnom (kreirala i administrirala nekoliko web stranica) te grafičkim dizajnom (autorica je nekoliko logotipova, uređivala je velik broj časopisa, te izradila značajan broj vizualnih identiteta raznih vrsta te svrha).

Od početka rada u struci sa svojom klasom intenzivno odlazi na stručne seminare, smotre, državna i međunarodna natjecanja, osvaja visoke nagrade sa solistima i komornim sastavima (preko 100 nagrada), a i sama sudjeluje kao član prosudbenih komisija na istima te kao predavač na seminarima. U svom radu je vrlo aktivna, trudi se poticati mlade na bavljenje glazbom, promicati harmoniku te ponajviše isticati mlade nadarene glazbenike.


VESNA ŠARAC (Crna Gora)

Vesna Šarac rođena je 1983 .godine u Nikšiću. Svoje osnovno muzičko obrazovanje stječe u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo’’ Nikšić, u klasi prof. Ljiljane Radović. Srednje glazbeno obrazovanje, instrumentalni odsijek, završava u ŠOSMO “Vasa Pavić”, Podgorica, u klasi prof. Irene Merdović. Na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2007. g. diplomira na studijskom programu Opće muzičke pedagogije. Na istoj akademiji 2017. g. završava osnovne i specijalističke studije harmonike u klasi prof. Predraga Jankovića, a 2022. g. upisuje master studije smjer – izvođač. Za vrijeme školovanja osvaja nagrade kao solista i član komornog sastava.

Od 2007. godine zaposlena je u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo” u Nikšiću, predaje harmoniku i komornu glazbu. Od 2008. g. rukovodi orkestrom harmonika osnovne škole, kasnije i mješovitim orkestrom osnovne i srednje škole.

Za vrijeme pedagoškog rada njeni učenici su osvojili brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima i laureate na Festivalima mladih muzičara Crne Gore, takmičenjima “Zvezdane staze” (Kragujevac), “Harmonika fest” (Tivat), Međunarodni susreti harmonikaša (Pula), “Eufonija” (Novi Sad), Akordeon Art Plus (Istočno Sarajevo), “Dani harmonike” (Bijeljina), “British college of accoridionist” (GB). Od 2012.g. na Festivalima mladih muzičara Crne Gore redovan je član žirija za discipline Komorna glazba, Orkestar i Harmonika solo. Osim sudjelovanja u radu žirija na Festivalu mladih muzičara Crne Gore sudjeluje u radu žirija na Svjetskom trofeju – Nacionalni trofej, kategorije Classique , Variete and World music, Eufonija (Novi Sad), Harmonika fest (Tivat), British college of accordions. Od 2014. godine voditelj je stručnog aktiva osnovne, a kasnije i srednje škole, a 2019. godine sudjeluje u izradi obrazovnih programa za module Harmonika i Orkestar. Od 2022. g. od strane Zavoda za školstvo Crne Gore izabrana je za suradnika i predstavnika u Komisiji za polaganje stručnih ispita nastavnika – pripravnika. Od 2024. godine Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija joj dodjeljuje zvanje nastavnik višeg-savjetnika.


MATEJ ZAVEC (Slovenija)

Rođen je 1975. u Murskoj Soboti. Osnovno glazbeno obrazovanje završio je u Glazbenoj školi Murska Sobota, a školovanje je nastavio na Srednjoj glazbenoj i baletnoj školi u Mariboru u klasi Andreja Lorbera. Godine 1993. upisao je studij harmonike na Univerzi za glazbu i izvedbene umjetnosti u austrijskom Grazu, gdje je studirao kod profesora Mogensa Ellegarda, Geira Draugsvolla i Jamesa Crabba, kod kojeg je diplomirao 1999. godine.

Već tijekom studija predavao je harmoniku i djelovao u raznim glazbenim sastavima. Godine 2004. osnovao je „Soboški harmonikaški orkestar“, bio je član harmonikaškog trija SLO A3, predsjednik „Hormonikaškog društva Murska Sobota“ i voditelj stručnog povjerenstva za pripremu „Međunarodnisusret harmonikaša Pannoniacvcordion“.

Godine 2006. u nakladi Hartman objavio je zbirke nota “Prekmurski ljudski plesi” (obrade) i “Dance withaccordion” (izvorne skladbe za harmoniku), zajedno s Dejanom Praslom i Borutom Morijem priredio je udžbeničku zbirku HARMONIKA 1, 2, 3. i 4.

Njegovi učenici dobitnici su brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima je i sam sudjelovao kao član ocjenjivačkih povjerenstava.


LUCA COLANTONIO (Italija)

Rođen je 1988. godine, sa 11 godina počinje učiti harmoniku u klasi Maria Stefana Pietrodarchia i pod njegovim vodstvom stekao je 2013. godine diplomu sa pohvalom na Conservatorio di Musica ”F. Torrefranca” u Vibo Valentia.

Godine 2004. osvaja 3. mjesto na Svjetskom trofeju u Španjolskoj. Od ranog djetinjstva osvaja prve nagrade na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima, kao što su Međunarodno natjecanje ”Città di Lanciano” (‘99,2000,’02,’03,’04), Međunarodno natjecanje ”Città di Capistrello” (’01,’02,’ 03), natjecanje grada Loreta ”Premio Adamo Volpi” (’02,’03,’04), Nacionalno natjecanje ”Città di Ortona” (2003), Nacionalno natjecanje ”Grad Palagianello” (2004), Europsko natjecanje ”Grad Philadelphia” (2010).

2007. godine izvodi glazbu maestra Stefana Fresija u komediji ”Kako vam se sviđa” Williama Shakespearea, u režiji Loredane Scaramelle, u kazalištu Globe u Rimu pod umjetničkim vodstvom Gigija Proiettija. Nastupao je u najprestižnijim talijanskim kazalištima, poput Teatro dell’Opera u Rimu za operu ”Wozzeck” Albana Berga u režiji Gianluigija Gelmettija i režiji Giancarla Del Monaca, Teatro San Carlo u Napulju u ”Stabat Mater” Roberto De Simone u režiji Maurizia Agostinija i Sferisterio iz Macerate u emisiji ”100 harmonika” u režiji Enrica Melozzija. Sudjelovao je kao gost u TV emisiji ”Domenica In” te surađivao sa velikim imenima kao što su Tonino Guerra, Cesare Bocci i Daniela Scarlatti. Tijekom godina stekao je veliko iskustvo kao solist uz Orchestra della Magna Grecia pod vodstvom M. Lomartirea i kao gost na otvorenju Festivala talijanskog filma u Erevanu (Armenija).

Održao je koncerte kao solist i sa komornim ansamblima u Italiji i inozemstvu (Njemačka, Kina, Hrvatska, Danska, Belgija i Armenija).


GORAN PENIĆ (Srbija)

Rođen u Novom Sadu 1970. godine. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stiče u klasi prof. Dragice Tomašev na odsjeku harmonika u Muzičkoj školi “Isidor Bajić”.

Kao instrumentalista osvaja niz prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima i festivalima (Jugoslavija). Na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu diplomira 1995. godine na smjeru Opća muzička pedagogija, a 1993. godine počinje svoj pedagoški rad na odsjeku harmonika u MŠ “Isidor Bajić” u Novom Sadu, gdje i danas radi.

Zalaže se za koncertnu emancipaciju harmonike na polju solističkog, komornog i orkestarskog muziciranja. Kao pedagog sa svojim učenicima osvaja visoka priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Kao dirigent orkestra harmonika osnovne glazbene škole osvaja sva moguća priznanja u zemlji, a od 1999. dirigira orkestrom harmonika AKUDUNS “Sonja Marinković” i MŠ “Isidor Bajić” sa kojim nastavlja međunarodne uspjehe i njeguje tradiciju dugu preko 70 godina. Neke od nagrada u radu sa orkestrom u posljednjem periodu: Smederevo/Srbija (2003) – VIII internacionalna manifestacija “Dani harmonike”: 1. mjesto i Zlatni pehar; Castelfidardo/Italija (2003,2009) – Europsko natjecanje solista i orkestara: 1. mjesto i Grand prix trofej “Citta di Castelfidardo”; Pula/Hrvatska (2005,2007,2011,2013,2015,2017,2018) – Međunarodni susret harmonikaša: 1. mjesto u kategoriji orkestara: Prelazni Kup grada Pule i Kup grada Pule u trajnom vlasništu kao apsolutnom pobedniku natjevanja; Ruma/Srbija (2005,2007,20011,2013,2017) – Festival muzičkih društava Vojvodine: Zlatna plaketa, nagrada žirija novinara, nagrada za najuspešnijeg dirigenta; Prag/Češka (2006) – IV Evropski festival orkestara: Plaketa “Exellent”; Slavonski Brod/Hrvatska(2012,2013) – Međunarodni susret orkestara harmonike “Bela pl.Panty”: 1. mjesto i prelazni Kup grada Sl.Broda i Kup u trajnom vlasništvu; Insbruck/Austrija (2013) – “World Music Festival”: 1. mjesto u najzahtjevnijoj kategoriji u konkurenciji od 33 orkestra-najbolje ocjenjen orkestar od 210 orkestara koji su došli na takmičenje.

Osim dirigiranja bio je član kvarteta harmonika “Unikum” kao i komornog orkestra “La Campanella” (saksofoniste Borisa Kovača), gdje je u domenu “Word Music “ scene nastupao po cijelom svijetu. Za postignute višegodišnje rezultate Goran Penić je dobitnik nagrade “Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije”. U namjeri da proširi svoje znanje na području harmonike, dirigiranja i umjetnosti uopće, pohađa seminare poznatih domaćih i stranih predavača. Član je žirija na domaćim i međunarodnim takmičenjima u solističkim, komornim i orkestri kategorijama.


DIEGO VITASOVIĆ (Hrvatska)

Završio je glazbenu školu te preddiplomski i diplomski studij klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli.

Tijekom studija sudjelovao je na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima te osvojio nekoliko nagrada kao solist i član komornih sastava.

Nastupao je u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Hrvatskom glazbenom zavodu, HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, Istarskom Narodnom Kazalištu u Puli te ostalim dvoranama u zemlji i inozemstvu. Svirao je kao solist na brojnim glazbenim festivalima poput “Classical Music Festival” u Puli, Epidaurus festival u Cavtatu, Osorske glazbene večeri te s orkestrom HRT-a, s Tončijem Bilićem, Markom Letonjom i Ivom Lipanovićem kao dirigentima.

Pored pedagoškog rada, bavi se i umjetničkom djelatnošću. Uz održavanje koncerata klasične glazbe, Diego je predsjednik udruge glazbenih umjetnika „Disonanca“ iz Pule čija je primarna djelatnost organiziranje koncerata klasične glazbe i promocija mladih glazbenika, kao i suradnja s domaćim kompozitorima u svrhu oplemenjivanja originalnog repertoara za harmoniku.

Odnedavno je postao službenim zastupnikom talijanske tvrtke Bugari Armando koja je jedna od najpoznatijih svjetskih tvornica koncertnih harmonika.

Repertoar mu se sastoji od djela baroka, klasicizma i romantizma, koja su kasnije prilagođena za harmoniku, kao i od originalnih djela domaćih i stranih autora.