OCJENJIVAČKI SUD 2017.

Biljana VitanovićBiljana Vitanović

Rođena 1987. godine. Završila je osnovnu i srednju glazbenu školu u Križevcima, a studij harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile, gdje stječe zvanje magistre muzike. U veljači 2014. završava dvogodišnju umjetničku specijalizaciju na Hochschule für Musik Theater und Medien u Hannoveru (Njemačka) u klasi Elsbeth Moser.

Tijekom svog školovanja bilježi uspješne nastupe na brojnim natjecanjima:
• I. nagrada i 1. mjesto na Državnom natjecanju u Varaždinu 2008. godine
• II. nagrada 2009. i I. nagrada 2012. na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli
• I. nagrada i 1. mjesto (99.60 bodova) s kvartetom harmonika na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2009., te I. nagrada s kvintetom harmonika 2010. godine
• I.nagrada i 1. mjesto s kvartetom harmonika Téssares na 39. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli 2014. (apsolutni pobjednici u kategoriji komornih sastava te dobitnici Kupa grada Pule kao komorni sastav s najviše osvojenih bodova)
Godine 2010. izabrana je za predstavnika Republike Hrvatske na Svjetskom kupu harmonikaša, a sudjelovala je i na dva eminentna međunarodna natjecanja za harmoniku: Citta di Castelfidardo (Italija), i Internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal (Njemačka).

Ostvarila je zapažene nastupe kao solist te član raznih ansambala i orkestara diljem Hrvatske i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Grčka). Nastupila je na brojnim poznatim pozornicama i dvoranama kao što su Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Slovenska filharmonija u Ljubljani, Muzička akademija zapadno Sarajevo, Aula Uniwersytetu u Poznanu (Poljska), NDR Radiophilharmonie u Hannoveru (Njemačka), Conservatoire National de Rouen (Francuska), Brucknerhaus u Linzu (Austrija) i drugi.

U lipnju 2012. postaje članicom Norddeutsches Philharmonisches Akkordeon-Orchester Cuxhaven. U prosincu 2012. godine u Hannoveru osniva kvartet harmonika Téssares koji je u ožujku 2014. održao niz koncerata na otoku Kreti, u Grčkoj. U jesen 2013. osniva i duo Esmer s oboisticom Doğom Saçılık iz Turske.
Dodjeljena su joj priznanja i zahvalnice za promociju pulskog sveučilišta i harmonike te Rektorova nagrada kao najboljem studentu 2010. godine.
Svoje znanje i izvođačke vještine usvršavala je na ljetnim školama i seminarima poznatih svjetskih koncertista i pedagoga (Elsbeth Moser, Aleksandar Skljarov, Owen Murray, Alma Flammersberger, Friedrich Lips, Radomir Tomić…).

Trenutno je zaposlena u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama gdje predaje harmoniku i komornu glazbu, te je pročelnica Odjela za harmoniku i pjevanje. U relativno kratkom vremenu otkada je zaposlena, njeni učenici osvajaju brojne prve i druge nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

 

Gordana ŠuštićGordana Šuštić

Rođena 22.11.1971. godine u Zagrebu.
Srednjoškolsko obrazovanje završila je 1990.godine u Mariboru, u klasi prof. Slavka Magdića. Iste godine započinje studij harmonike na prestižnom muzičkom konzervatoriju “P. I. Čajkovski”, Kiev (Ukraina), u klasi V. A. Bulavka.
Pedagoški rad započinje u Mariboru na Konzervatoriju za glazbu i balet, gdje radi od 1996.-1998. godine.

Od 1998.godine radi kao pedagog u GŠ “Ferdo Livadić” u Samoboru, gdje vodi orkestar te komorne sastave i soliste sa kojima osvaja brojne prestižne međunarodne i državne nagrade.

Od 2003.-2012. godine umjetnički je voditelj Akademskog harmonikaškog orkestra “Ivan Goran Kovačić” s kojim osvaja nagrade:
• 2004., Prag (IV. nagrada)
• 2005., Pula (II. nagrada)
• 2007., Pula (II. nagrada)
• 2008., Pula (I. nagrada)
• 2012., Pula, Grand prix
• 2006. godine orkestar svira koncert u Trevisu (Italija) po pozivu te sudjeluje na ljetnim koncertima u Zadru (2007., 2008.) pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zadra, te se odaziva pozivu da otvore koncertom izložbu renomirane hrvatske koreografkinje Dženise Pecotić

Važan dio njenih aktivnosti predstavlja i suradnja s HNK Zagreb, gdje radi kao vanjski suradnik (svirač) od 2007.-2010. godine.
Sudjeluje na mnogim Jazz festivalima kao svirač s grupom “As bruxas fatais”:
• Jazz Lent festival u Mariboru 1997. i 1998.
• Jazz festival u Samoboru 2006. i 2007.
• “B.P” klub u Zagrebu 2005.
• “Jazz club” Zagreb (jazz festival) 2006. i 2007.
• “Kinoteka” u Zagrebu
• “Blue moon pub” u Varaždinu

Sudjeluje u pisanju glazbe za kratkometražni film “Vodnjan” koji osvaja prvu nagradu za glazbu na Festivalu kratkometražnih dokumentarnih filmova.
Trenutno radi u OGŠ “Rudolf Matz” u Zagrebu.

 

Igor Jugec

Rođen 1988. godine. Nakon završetka osnovne i srednje glazbene škole Zlatka Balokovića, smjer harmonika u klasi Marije Matanović, Marjana Krajne, prof. i Nikole Ščapeca, prof., upisuje studij klasične harmonike na tadašnjem Odjelu za glazbu, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Diplomirao je s odličnim uspjehom u klasi doc. Dražena Košmerla.

Kao solist i član komornih sastava sudjelovao je na domaćim i međunarodnim natjecanjima te ostvario zapažene rezultate.
Kao solist:
• II. nagrada na 35. Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli 2010. godine
• III. nagrada na Međunarodnom natjecanju u Beltincima, Slovenija 2010. godine
• II. nagrada na 36. Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli 2011. godine; posebna nagrada za najbolje izvedeno djelo Hrvatskog autora na 36. Međunarodnim susretima u Puli 2011. godine

Kao član komornih sastava:
• III. nagrada na Međunarodnom natjecanju u Beltincima, Slovenija 2010., kao član kvinteta „Jugec“
• I. nagrada i 1. mjesto na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2010. godine kao član kvinteta
• II. nagrada na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2011. godine kao član dua
• 4. mjesto na Međunarodnom natjecanju „Bajan, Akkordeon, Garmonika“ u Moskvi 2014. godine

Kroz svoje školovanje usavršavao se kod eminentnih profesora klasične harmonike kao što su:
F. Lips – Rusija, E. Moser – Njemačka, V. Balyk – Hrvatska, M. Bjeletić – Srbija, A. Selivanov – Rusija i drugi. Nastupao je na brojnim pozornicama i dvoranama diljem Hrvatske, Slovenije, Italije, Ukrajine, Rusije, Kosova i Crne Gore.

Svoj pedagoški rad započinje u OGŠ pri OŠ Dr. Jure Turića u Gospiću.
Trenutno radi u GŠ Pregrada kao nastavnik harmonike, a njegovi učenici redovito osvajaju brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima.
Uz svoj pedagoški rad, nedavno je završio prvi stupanj školovanja na „Accordion Craft Academy“ u Castelfidardu (Italija) gdje usavršava znanje i vještine ugađanja i mehaničkih popravaka harmonike.

 

Josip NemetJosip Nemet

Rođen je u Rijeci 1986. godine gdje završava osnovnu i srednju glazbenu školu. Poslije petogodišnjeg studija harmonike u Puli, završava i Master of arts na Sibelius akademiji (Finska) u klasi doc. mus. Mike Vayrynena.

Kao izvođač dvostruki je državni prvak Hrvatske i osvajač pet prvih nagrada na Susretima harmonikaša u Puli. Državna natjecanja je osvajao i kao član komornih sastava. U nekoliko je navrata svirao kao solist s orkestrom, više puta izvodio na HRT-u, nastupao u gotovo svim važnijim dvoranama u Hrvatskoj i održao mnogobrojne recitale diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Nastupao je u SAD-u, Francuskoj, Njemačkoj, Finskoj, Italiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Sloveniji i BiH.

Bio je stipendist Grada Rijeke, primorsko-goranske županije, Republike Hrvatske, Lions kluba Rijeka, Adris grupe Rovinj i mnogobrojnih drugih sponzora i donatora. Dobitnik je rektorove nagrade.

Aktivni je član komornog ansambla ProfesoRI i bazira svoje izvođačke aktivnosti na aktivnoj i predanoj promociji klasične harmonike. Ove jeseni biti će gost izvođač na velikom međunarodnom festivalu harfista iz cijeloga svijeta, koji će se održati u muzeju Mimara u Zagrebu.

Kao profesor harmonike u GŠ Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, s učenicima osvaja prve nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Njegovi učenici također nastupaju u svim poznatijim hrvatskim koncertnim prostorima poput Kneževog dvora u Dubrovniku, HGZ-a u Zagrebu, Dvorani Blagoje Berse na Zagrebačkoj akademiji, a česti su gosti i raznih medija. Pojedini bivši učenici danas studiraju na nekima od najprestižnijih odjela harmonike na svijetu.
Između ostaloga, napisao je nekoliko kompozicija, održava seminare, član je prosudbenih komisija i planira daljnje usavršavanje.

 

 

Ljerka PašalićLjerka Pašalić

Rođena je 1962. godine u Zagrebu. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stekla je u glazbenoj školi Funkcionalne muzičke pedagogije (današnje GU Elly Bašić) u klasi prof. Vjere Odak. Paralelno završava i srednju ekonomsku školu te upisuje Ekonomski fakultet i Muzičku akademiju u Zagrebu. Oboje diplomira 1986. godine.

Već tijekom studija započinje s pedagoškim radom u GŠ pri Narodnom sveučilištu „Sesvete“ (današnja Glazbena škola Zlatka Grgoševića). Bila je dugogodišnja pročelnica Odjela za harmoniku, a 2014. godine promovirana je u profesora mentora. 
Od 2015. godine ravnateljica je Glazbene škole Zlatka Grgoševića u Sesvetama.

Kroz dugogodišnji rad s učenicima odgojila je mnoge generacije mladih harmonikaša, a od 2008. godine mentorica je slijepom učeniku. Njeni učenici su dobitnici mnogih vrijednih nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima.

Redovito sudjeluje na stručnim seminarima i usavršavanjima za nastavnike harmonike. Bila je članica Hrvatskog akademskog harmonikaškog orkestra, a 2012. godine sudionica 1. harmonikaške radionice Panonika Harmonika u Brežicama, pod pokroviteljstvom EU. Bila je i članica organizacijskog odbora natjecanja mladih pijanista „Zlatko Grgošević“.

Recenzentica je udžbenika za harmoniku “Čudesni svijet harmonike” br. 3, 4, 5, 6 autorice Vjere Odak.
Kao dugogodišnja tajnica Hrvatskog društva harmonikaških pedagoga bavila se organizacijom seminara za nastavnike harmonike: od 1994.-1998. godine organizacijom ljetne škole Primošten, organizacijom izbornih natjecanja za odlazak predstavnika Hrvatske na Coupe Mondiale te u okviru toga organizacijom studijskog putovanja nastavnika harmonike iz Hrvatske na 56. i 57. Coupe Mondiale u Mađarsku i Francusku. 
2010. godine, članica je organizacijskog odbora 63. Coupe Mondiale održanog u Varaždinu, 
a 2011. godine delegat – predstavnik Republike Hrvatske na 64. Coupe Mondiale Shanghai – Kina.

2012. godine bila je voditeljica grupe djece iz Hrvatske u Međunarodni dječji centar Artek u Ukrajini, na susret s djecom iz 54 zemalja svijeta pod geslom „Učinimo svijet boljim“, a 2011. godine bila je članica radne grupe koja je napravila Nacrt prijedloga zakona o umjetničkom obrazovanju, te članica Povjerenstva za izradu pravilnika o tjednim obvezama odgojno-obrazovnog rada u umjetničkoj školi – MZOS.

 

Marijan KopčićMarijan Kopčić

Rođen je u Puli 1960. godine. U glazbenoj se školi Ivana Matetića Ronjgova iz Pule bavi glazbeno pedagoškim radom.
Učenici iz njegove klase harmonike dobitnici su visokih i zapaženih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Vodi harmonikaški orkestar osnovne glazbene škole.

Član je prosudbenih komisija na regionalnim i državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe Hrvatske.
U Portugalu 1996. godine kao delegat predstavlja republiku Hrvatsku na Svjetskom trofeju harmonike.
Dobitnik je više priznanja, a 2007. godine dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskih glazbenih i plesnih pedagoga.

Usavršavao se na raznim seminarima: od klasične harmonike, klasičnih orgulja, do jazz glazbe.
Osim nastave iz harmonike vodi i fakultativni program jazza u glazbenoj školi, osniva i vodi srednjoškolski Big Band s kojim redovito nastupa u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu.

 

 

Paolo Peruško

Paolo Peruško

Rođen je 25. 07. 1982. godine u Puli. Započinje svirati harmoniku u „Okudu Istra“ kod prof. Tatjane Lajić. Nastavlja obrazovanje u glazbenoj školi „Ivana Matetića Ronjgova“ u Puli gdje je osnovnu glazbenu školu završio u klasi prof. dr. V. A. Muntjana, a srednju u klasi mr. art. Franka Bošca. Diplomirao je 2004. godine na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, u klasi prof. dr. V. Balyka.

Tijekom svog glazbenog obrazovanja osvojio je sljedeće nagrade:
• I. nagrada na Međunarodnom susretu harmonikaša te Kup grada Pule za najveći broj osvojenih bodova u svim kategorijama, 1993. godine
• I. nagrada na Međunarodnom natjecanju harmonikaša u Castelfidardu u Italiji, 1993. godine
• I. nagrada na Međunarodnom natjecanju harmonikaša u Barghi (Italija), 1994. godine
• I. nagrada na Državnom natjecanju u Samoboru, 1994. godine
• I. nagrada na Međunarodnom natjecanju u Erbezzu (Italija), 1998. godine
• III. nagrada na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, 1999. godine
• I. nagrada na Međunarodnom natjecanju u Alice bel Colleu (Italija), 2002. godine
• III. nagrada na Državnom natjecanju u Varaždinu, 2004. godine

Od 2006. godine bavi se pedagoškim radom, a od 2008. godine počinje s radom u glazbenoj školi „Slavko Zlatić“ pri POU Poreč i u područnom odjelu u Vrsaru. U njegovom dosadašnjem pedagoškom radu učenici iz njegove klase osvojili su preko 100 nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima.
U školskoj godini 2011./2012. dobiva posebno priznanje ministra obrazovanja, znanosti i športa kao mentor dvojice apsolutnih pobjednika na 50. Državnom natjecanju Hrvatskog društva glazbeni i plesnih pedagoga u Varaždinu.

 

Vladimir Gorup

Vladimir Gorup

Harmonikaš i skladatelj, rođen 1983. godine. Osnovnu glazbenu školu završio je u Krapini (smjer harmonika i klavir), a srednju glazbenu školu u Zagrebu u glazbenom učilištu “Elly Bašić” (smjer harmonika, teorija te kompozicija kao izborni predmet). Studij harmonike nastavlja u Lovranu u klasi prof. Volodimira Balyka, a završava u Puli u klasi prof. Slavka Magdića. Poslijediplomski studij vodi ga u Hannover (Njemačka) gdje je 2008. diplomirao u klasi prof. Elsbeth Moser s najvišim brojem bodova. Iste godine upisuje studij kompozicije u klasi prof. Johannesa Schöllhorna, a uspješno diplomira u klasi prof. Snežane Nešić u siječnju 2014. godine.

Vladimir Gorup bavi se izvođačkim, skladateljskim i pedagoškim radom. Kao izvođač izuzetno se koncentrirao na komornu glazbu, posebno u kombinaciji s pjevačima. Od 2008. godine surađuje s njemačkom sopranisticom Laurom Pohl s kojom je do sada izgradio nekoliko tematskih programa (“Bach meets Piazzolla”, “Canciones españolas“- španjolske pjesme). U nekoliko navrata je također veoma uspješno izveo veliki Schubertov ciklus pjesama “Winterreise- Zimsko putovanje” u suradnji s basistom Heinzom Maraunom.

Kao solo izvođač većinom se koncentrirao na razdoblje baroka, Tango nuevo Astora Piazzolle te djela Vladislava Zolotarjova, kod čijeg se opusa posebno koncentrirao na manje poznate aspekte njegovog stvaralaštva za harmoniku, npr. originalne verzije „Ispaniade“ i 4. dječje suite (u 10 stavaka), neke stavke iz ciklusa „24 meditacija“ te 1. sonatu koju je prema originalnim izvorima rekonstruirao Volodimir Balyk.
Osvojio je brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima i surađivao s mnogim vrhunskim svjetskim i domaćim pedagozima.

Vladimir Gorup bavi se skladanjem solo kompozicija, kompozicija za manje i veće komorne sastave te orkestralnih kompozicija, a također i radom na transkripcijama. Mnoge od kompozicija su uspješno praizvedene i naišle na dobar odjek kritike i publike. Izvođene su u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Italiji i Švicarskoj (neke uz suradnju s renomiranim svjetskim ansamblima, kao npr. Esbjerg Ensemble iz Danske).
Od ožujka 2015. godine radi na Muzičkoj akademiji u Puli kao viši asistent za teoretske kolegije.

 

Marijan BelovićMarijan Belović

Rođen je u Vukovaru 1980. godine. Osnovnu glazbenu školu završava u Samoboru, u klasi prof. Jasminke Popović, nakon čeka upisuje srednju glazbenu školu „Funkcionalne muzičke pedagogije“ u Zagrebu u klasi prof. Vjere Jembrih-Odak. Maturira u klasi prof. Gordane Šuštić u glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. U isto vrijeme završava i opću VII. Gimnaziju u Zagrebu.

Daljnje obrazovanje nastavlja u na Filozofskom fakultetu u Puli, odjel harmonike, u klasi doc. Denisa Modrušana te mr. art. Franka Božca, a diplomski studij klasične harmonike završava u klasi doc. Boruta Zagoranskog.

Za vrijeme školovanja kao solist i član komornih sastava sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima.
Bio je aktivan član Akademskog harmonikaškog orkestra Ivan Goran Kovačić, Akademskog harmonikaškog orkestra Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, te orkestra „Stanko Mihovilić“ pri OKUD-u „Istra“ u Puli s kojima osvaja nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pored redovnog studija usavršavao se na seminarima kod poznatih pedagoga kao što su: Radomir Tomić, A. Skljarov, O Murray, Elsbeth Moser, Miljan Bjeletić, P. Soave i drugi.
Od 2010. godine radi kao nastavnik harmonike u glazbenoj školi Slavonski Brod gdje se bavi pedagoškim radom i organizacijom seminara. Kao vanjski suradnik radio je u Pakracu i Požegi. Njegovi učenici ostvaruju zapažene rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima i nastupaju kao gosti na raznim manifestacijama, promocijama, proslavama Grada i Županije, koncertima u zemlji i inozemstvu.