OCJENJIVAČKI SUD 2018.

Ana Šterpin Zagoranski

Ana Šterpin Zagoranski

Ana Šterpin Zagoranski rođena je 1978. godine u Puli. Studij klasične harmonike završila je 2001. godine u klasi doc. art. Denisa Modrušana, a 2011. godine završava i studij glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Zaposlena je u Umjetničkoj školi Poreč gdje predaje harmoniku, vodi harmonikaški orkestar te obnaša funkciju pročelnice harmonikaškog odjela. Vanjski je suradnik Muzičke akademije u Puli gdje predaje Metodiku nastave harmonike i obligatni predmet Harmonika. Voditeljica je Trožupanijskog stručnog vijeća profesora harmonike.

Godine 2014. napredovala je u najviše zvanje, profesor savjetnik, a 2015. Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dodijelila joj je naslovno suradničko zvanje višeg asistenta za kolegije Klasična harmonika i Metodika nastave harmonike.

Dobitnica je pet “Oskara znanja” koje su joj dodijelili Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, za izvrsne rezultate postignute u radu s učenicima.

Na 7. međunarodnom festivalu „Dani harmonike“ u Ugljeviku proglašena je najuspješnijom profesoricom festivala, kao i na 7. međunarodnom festivalu harmonike Bela pl. Panthy u Slavonskom Brodu. Godine 2015. postala je dobitnicom “Godišnje nagrade” Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za višegodišnje uspjehe i doprinos u pedagoškom radu.

Od 2008. u suradnji s harmonikaškim odjelom škole organizira manifestaciju „Dani harmonike“ koja sadržava niz koncerata, radionica, predavanja s gostujućim eminentnim umjetnicima na harmonici, stručni skup profesora harmonike, suradnju i gostovanje Muzičke akademije u Puli te ostalih glazbenih škola regije.

Član je prosudbenih komisija na državnim i međunarodnim natjecanjima. Predavač je na seminarima i skupovima. Redovito vodi učenike na državna i međunarodna natjecanja s kojima je osvojila oko 150 nagrada, od čega stotinjak prvih nagrada te preko 40 apsolutnih pobjeda.

Kao pedagog njeguje individualni pristup svakom učeniku poštujući njegovu osobnost i njegove psihofizičke mogućnosti. Na svim poljima svog djelovanja zalaže se za promociju klasične harmonike, za unaprijeđenje svoje struke te za razvoj ljubavi prema glazbi i osviještenje važnosti glazbenog obrazovanja.

 

Maja Talajić

Rođena 1974. godine u Frankfurtu am Main, u Njemačkoj. Osnovno glazbeno obrazovanje stječe u Zagrebu, u Glazbenoj školi „Zlatko Baloković“, a srednješkolsko obrazovanje u Glazbenoj školi „Blagoje Bersa“. S 18 godina odlazi na studij u Njemačku, na Hohner–Konservatorium u Trossingen. U klasi prof. S. Wenke s odličnim uspjehom završava studij i stječe diplomu akademskog muzičara – profesora harmonike.

Tijekom osnovnog i srednješkolskog obrazovanja aktivno sudjeluje na brojnim seminarima, natjecanjima i komornim nastupima.Već za vrijeme studija počela se baviti metodikom i pedagoškim radom, aktivno se promovira kao solist i u komornim sastavima, nastupa za ZDF televizijski program uz revijski orkestar njemačke televizije te je performer CD izdanja „Akkordeon Tradicional“ – Jespar Dyremose 1996.

Nakon studija zasniva radni odnos u glazbenoj školi „Zlatko Baloković“ u Zagrebu.
Uz pedagoški rad potrebu za glazbenim izričajem ostvaruje kroz sastave “Heco Nostalgico“, “Tango Appassionato“ te “A. B. Fatais“. Njezina koncertna djelatnost nastavlja se kroz solističke i duo nastupe u Hrvatskom glazbenom zavodu (Zagreb), Narodnom sveučilištu (Samobor), Villi Frappart (Opatija), Crkvi Sv. Martina (Martinšćica), a u suradnji s mezzosopranisticom Kristinom Beck-Kukavčić, na 3. Međunarodnom festivalu tradicionalnog jazza (Varaždin), Mladim nadama jazza (HGZ-Zagreb), Hrvatskoj radio televiziji uz Revijski orkestar, sudjelovanju na koncertu profesora Glazbene škole „Zlatko Baloković“ (Zagreb), koncertima profesora Glazbene škole „Ferdo Livadić“ (Samobor) te sudjelovanju na 25. obljetnici rada Akademskog harmonikaškog orkestra (KD „Vatroslav Lisinski“, Zagreb). Kao vanjski suradnik nastupa sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, Komornim sastavom Zagrebačke filharmonije te kao izvođač scenske glazbe Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i u Ljubljani.

U svom dugogodišnjem pedagoškom radu sudjeluje na stručnim seminarima i usavršavanjima za nastavnike harmonike. Uz individualnu nastavu vodila je i Harmonikaški orkestar škole te Komornu glazbu. Njeni učenici bilježe uspješne rezultate na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima HDGPP-a u Zagrebu, Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli, Hrvatskom natjecanju za harmoniku u Daruvaru. Od 2009. godine pročelnik je harmonikaškog odjela, mentor je mladim pedagozima do polaganja stručnog ispita, a 2015. godine promovirana je u zvanje profesor mentor.

 

Valentina Bašnec

Valentina Bašnec

Valentina Bašnec, rođena je 1965.godine u Virovitici gdje i započinje svoje glazbeno obrazovanje. Nakon završene srednje škole u Varaždinu, u klasi Slavka Magdića, upisuje Konzervatorij “P. I. Čajkovski“ u Kijevu (Ukrajina). Nakon diplome, od 1988. godine, posvećuje se pedagoškom radu u Glazbenoj školi u Varaždinu kao nastavnik harmonike, komorne glazbe i voditelj harmonikaškog orkestra.

Usavršavajući se na seminarima poznatih glazbenika i harmonikaških pedagoga sa svojim učenicima nastoji proširiti svoja znanja o harmonici i, primjenom toga, unaprijediti status instrumenta.

Sudjelovala je s učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima nastojeći time upotpuniti i razvijati svoja saznanja te podižući svoj profesionalni standard. Često je pozivana da sudjeluje u radu prosudbenih komisija na državnim i međunarodnim natjecanjima.

 

Borut Zagoranski

Borut Zagoranski, slovensko-hrvatski interpret i pedagog na harmonici, rođen je 1980. godine u Ptuju (Slovenija). Glazbeno obrazovanje započeo je u Glazbenoj školi Karola Pahora u rodnom gradu te nastavio na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru. Diplomirao je 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Puli, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Iste je godine dobio rektorovu nagradu za najboljeg studenta. Poslijediplomski studij (Postgraduate Diploma in Performance) upisao je na čuvenoj Kraljevskoj akademiji za glazbu (Royal Academy of Music) u Londonu i studij briljantno završio 2006. godine koncertom, za kojega je dobio najviši certifikat za koncertnu djelatnost (Royal Academy of Music Diploma). Njegovi mentori bili su Marjetka Babić, Slavko Magdić i Owen Murray, a također se usavršavao i kod drugih eminentnih umjetnika i pedagoga na klasičnoj harmonici.

Pobjednik je i dobitnik nagrada na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima za harmoniku. Godine 1998. je kao predstavnik Republike Slovenije ušao u finale natjecanja „Eurovision Grand Prix“ za mlade glazbenike u Beču. Također je dobitnik prestižne nagrade “Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award “ za 2006. godinu. Nastupao je na uglednim međunarodnim festivalima kao što su ISCM Svjetski dani glazbe, ISCM Musica Danubiana, Aldeburgh Festival, Norfolk & Norwich Festival, Highgate Music Festival, Glazbena tribina Pula. Kao solist, nastupao je s orkestrima poput Simfonijskog orkestra Austrijskog radija ORF, London simfonijete, Slovenske filharmonije i Simfonijskog orkestra SNG Maribor. Surađivao je s dirigentima kao što su Dennis Russell Davies, Lalo Schifrin, Pablo Zinger, Marko Letonja te koncertirao na pozornicama poznatih dvorana, među kojima su Wigmore Hall u Londonu, Wiener Konzerthaus i Konzerthaus Berlin, Benaroya Hall u Seattlu (SAD).

Član je žirija na međunarodnim natjecanjima, recenzent znanstvenih publikacija i autor sveučilišnih nastavnih planova i programa za klasičnu harmoniku. Profesor je harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) te na Akademiji za glazbu (Sveučilište u Ljubljani) gdje obnaša i funkciju predstojnika Katedre za komornu glazbu.

Kao gostujući profesor pozivan je na muzičke akademije i sveučilišta u Londonu (Velika Britanija) Gdansku i Lodzu (Poljska), Vilniusu (Litva), Bratislavi (Slovačka), Trstu (Italija). Od 2014. godine je pridruženi član Kraljevske akademije za glazbu u Londonu (Associate of Royal Academy of Music).

 

Ivana Levak Vaupotić

Diplomirala je klasičnu harmoniku i glazbenu kulturu na Filozofskom fakultetu u Puli (današnja Muzička akademija u Puli).

Usavršavala se kod eminentnih umjetnika i pedagoga kao što su P. Soave, O. Murray, J. Šiškin i A. Skljarov. Kao solist nastupila uz komorne i simfonijske orkestre poput Filarmonica de Stat Arad i Filarmonica Oltenia Craiova u Rumunjskoj, Ashdod Symphony Orchestra u Izraelu, Filharmonia Pomorska u Poljskoj, Kalinjingradska lharmonija u Rusiji i dr. izvodeći djela Astora Piazzolle i suvremenih skladatelja za klasičnu harmoniku.

Godine 2004. osniva ansambl AccoDuo s kojim intenzivno nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, osvaja prve nagrade na 14th International WCH Competition u SAD-u i IBLA Grand Prize World Competition u Italiji te snima CD Romance za austrijsku diskografsku kuću Classic Concert Records. Surađuje sa suvremenim skladateljima (Peter Machajdik, Jevgenij Derbenko, Eric Schwartz) čija djela i praizvodi. Zaposlena je na GŠ Zlatka Balokovića (Zagreb) od 2017. godine u zvanju profesora mentora.

 

Tomislav Krvarić

Tomislav Krvarić rođen je 30.05.1980. godine u Karlovcu gdje završava osnovnu glazbenu školu, u klasi prof. Zlatka Prpića. Po završetku iste, uz Gimnaziju Karlovac, paralelno upisuje glazbenu školu Funkcionalne muzičke pedagogije u Zagrebu, sadašnje glazbeno učilište “Elly Bašić”, odjel harmonike u klasi prof. Marjana Krajne. Godine 1999.upisuje na Sveučilištu u Rijeci, Filozofskom Fakultetu u Puli, studij harmonike u klasi doc. Slavka Magdića i paralelno studij glazbene kulture. Godine 2003. diplomirao je na studiju harmonike te stekao titulu akademskog glazbenika-profesora harmonike, a na studiju glazbene kulture diplomirao je 2005. godine.

Kao solist na harmonici dobitnik je brojnih nagrada na državnim natjecanjima i međunarodnim susretima harmonike u Puli. Na 36. hrvatskom državnom natjecanju učenika glazbe i plesa održanom 1996. godine svojio je prvo mjesto, a na 40. hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, koje je održano 2002. godine u Rijeci, dobitnik je apsolutne I nagrade u VI kategoriji harmonike. Također je kao član harmonikaških orkestara i komornih sastava dobitnik prvih nagrada na spomenutim natjecanjima i internacionalnom natjecanju u Castelfidardu, Italija. Pored brojnih nastupa u domovini nastupio je i u inozemstvu, i to u Parizu, u UNESCO-u i Bukureštu (kao solist i kao član orkestra). Godine 2003. dobitnik je Rektorove nagrade, kao najbolji student Filozofskog fakulteta u Puli.

Od 2004. godine redovni je djelatnik Glazbene škole Karlovac, kao profesor harmonike i teoretskih predmeta, a od 2005. godine radi i kao korepetitor u karlovačkom Gradskom kazalištu “Zorin-dom“. Godine 2006. postaje koncert majstor i solist Hrvatskog akademskog harmonikaškog orkestra. Godine 2012. promoviran je u zvanje profesora mentora, a 2017. godine promoviran je u zvanje profesora savjetnika. Jedan je od osnivača i glavnih organizatora HarmoniKA festivala koji se od 2016. godine održava u Karlovcu. Član je prosudbenih komisija na natjecanjima harmonikaša. Njegovi učenici dobitnici su brojnih nagrada i priznanja na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima. Član je i vokalno-instrumentalnog sastava Academico.

 

Dražen Košmerl

Dražen Košmerl, hrvatski harmonikaš i pedagog, rođen 1966. u Koprivnici. Svoj glazbeni put započeo je u Glazbenoj školi Varaždin, gdje završava srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Državnoj muzičkoj akademiji „P. I. Čajkovski“ u Kijevu (Ukrajina), gdje završava i poslijediplomski studij. Njegovi mentori su bili Vera Višošević, Slavko Magdić, Ivan Jaškević i Pavel Fenjuk. Usavršavao se kod mnogih eminentnih glazbenika i pedagoga.

Dobitnik je mnogih značajnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima za harmoniku. Diplomant je 34. Svjetskog trofeja harmonike u La Chaux de Fonds (Švicarska) 1984. godine. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je diljem Hrvatske, u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Rusiji, Ukrajini. Sudjelovao je na uglednim međunarodnim festivalima, kao što su “Two days and two nights of new music“ Odessa, “Day of the Ukrainian bayan and accordion“ Kijev, “Day of the Russian bayan and accordion“ Moskva. Bilježi nastupe s orkestrima: orkestar Opere SNG Maribor, orkestar Opere HNK ‘’I. pl. Zajc’’ Rijeka, Varaždinski komorni orkestar, orkestar „Camerata Austriaca“. S Varaždinskim komornim orkestrom 2010. godine premijerno izvodi djelo „Nevera“ skladateljice Đeni Dekleve Radaković. Iste godine, kao jedini predstavnik iz Hrvatske sudjeluje na Festivalu skladatelja Vladimira Runčaka u Kijevu, jednog od najznačajnijih suvremenih ukrajinskih skladatelja. Posebno njeguje komorno muziciranje, u ansamblima s klavirom, violončelom, klarinetom i glasom. Osniva Duo AccoVoice (vokal i harmonika), održava koncerte na muzičkim akademijama u Trstu, Ljubljani, Kijevu, Moskvi.

Za umjetnički i pedagoški rad prima više nagrada i priznanja: za izuzetan pedagoški rad – Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija: 2010., 2009., 2008., 2005., 2003., 2001., 2000., 1998. godine. Posebnu nagradu Agencije za znanost i obrazovanje Republike Hrvatske, za ostvarene pedagoške rezultate, 2008. godine. Za poseban doprinos razvoja studija Klasične harmonike – Sveučilište Jurja Dobrile, Odjel za glazbu, 2009. godine. Za sudjelovanje na 63. Coupe Mondiale u Varaždinu, 2010. godine. Za doprinos razvoja studija Klasične harmonike u sklopu proslave 20. obljetnice studija – Odjel za glazbu, Sveučilište Jurja Dobrile, Pula, 2014. godine.

Član je prosudbenih komisija na domaćim i međunarodnim natjecanjima: regionalna i državna natjecanja HDGPP-a, Međunarodni susreti harmonikaša u Puli, Svjetski kup harmonike, Republičko natjecanje muzičkih škola Srbije, Međunarodni muzički festival ‘’Dani harmonike’’ Bijeljina (BIH), Međunarodni muzički festival AKORDEON ART Sarajevo (BIH) i dr. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri na državnim i međunarodnim natjecanjima ostvario je preko 70 nagrada.

Radi na unaprijeđenju pedagoške literature za harmoniku, autor je niza obrada djela raznih autora, kako za solo harmoniku, tako i komorne sastave, održava seminare za harmoniku. Jedan je od urednika monografije „Vrijeme za pamćenje“ Dva desetljeća studija klasične harmonike u Hrvatskoj, u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 2014. godine.

Pod njegovim mentorstvom uspješno je obranjeno devet završnih i dvanaest diplomskih koncerata studenata klasične harmonike. Radi na unaprijeđenju studijskih programa na Muzičkoj akademiji u Puli, jedan je od autora studijskog programa poslijediplomskog specijalističkog studija klasične harmonike. Na Muzičkoj akademiji u Puli u umjetničko-nastavnom zvanju docenta predaje kolegije Klasična harmonika i Komorna glazba. Obnašao je dužnost člana Odbora za kvalitetu Sveučilišta, predstojnika Odsjeka za klasičnu harmoniku. Trenutno obnaša dužnost dekana Muzičke akademije u Puli.

 

Sofija Cingula

Sofija Cingula, mezzosopran, rođena je 1977. godine u Zaboku. Osnovnu i srednju školu završila je u Varaždinu. Glazbeno školovanje započela na Glazbenoj školi u Varaždinu. Solo pjevanje upisuje u klasi profesorice Darije Hreljanović. Od akademske godine 1995./1996. započinje studij Solo pjevanja na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. Dodiplomski studij završava te započinje i završava magisterij na smjeru Opera (pjevačka klasa mag.art. Sebastian Vittucci, operni studio prof. Curt Malm i prof. Uwe Theimer). Magisterij na smjeru Lied i Oratorij upisuje najprije u klasi primadone KS Marjane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog opernog prvaka, koncertnog umjetnika i skladatelja KS Roberta Holla, kod kojega, u akademskoj godini 2006./2007. uspješno završava i taj dio studija. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat-Dunjko, a od 2015. godine surađuje s proslavljenom primadonom i vokalnom pedagoginjom Dunjom Vejzović.

Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe. Uz brojne koncertne nastupe u Hrvatskoj, Austriji te po Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Švicarskoj i Južnoj Koreji, nastupala je, uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien, na turnejama po Japanu i Kini. U sezoni 2003./2004. bila je alternacija za Treću damu u bečkoj Volksoperi. U ljeto 2006. nastupila je kao Anina u Verdijevoj Traviati na Glazbenom festivalu u Steyru. Godine 2008., uz maestra Mladena Tarbuka i bečki komorni orkestar Wiener Concert-Verein, nastupila je u poznatom Musikvereinu u Beču. Uz spomenuti bečki komorni orkestar nastupala je i uz Hofkapelle München, Cameratu Serbicu, Varaždinski komorni orkestar te poznati Hrvatski barokni ansambl. Od značajnijih hrvatskih nastupa valja spomenuti nastupe na festivalu „Varaždinske barokne večeri“, nastupe u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu te nastupe u Hrvatskim narodnim kazalištima u Zagrebu, Splitu, Varaždinu te u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Više od desetljeća nastupa uz gitaristu Darka Rušeca na međunarodnoj manifestaciji „Ljeto u Varaždinu“ u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin promovirajući stvaralaštvo Ivana Padovca. Do sada je surađivala s mnogim hrvatskim i inozemnim dirigentima, ansamblima i poznatim umjetnicima. Promotorica je rada hrvatskih skladateljica i skladatelja u inozemstvu – posebno se bavi autorima varaždinskog i istarskog skladateljskog kruga te ženskim skladateljicama s naših prostora. Od važnijih dvorana u kojima je Sofija Cingula nastupila valja spomenuti i dvoranu Ljubljanske filharmonije te beogradski „Kolarac“.

Nagrada za izvrsnost Rotary kluba Varaždin za najbolji magistarski rad dodijeljena joj je 2003. godine za rad na temu Dora Pejačević, život i pjesme. Godine 2007. u finalu međunarodnog natjecanja Concorso Internationale di Canto Città di Sant’Angelo 2007 u Italiji, žiri u sastavu eminentnih vokalnih pedagoga iz Austrije, Italije, Kine i Koreje dodijelio joj je posebnu nagradu za najbolju interpretaciju. Godine 2009. osvojila je drugu nagradu u svojoj kategoriji kao i posebnu nagradu za najbolju interpretaciju teatra iz Brna na međunarodnom pjevačkom natjecanju Iuventus canti u slovačkom Vrableu. Godine 2010. se, kao jedina Hrvatica među 56 od stručnog žirija izabranih kandidata iz cijelog svijeta, plasirala na veliko pjevačko natjecanje Seoul International Music Competition.

Vokalnom pedagogijom Sofija Cingula aktivno se bavi već više od deset godina – najprije kao profesorica Solo pjevanja i Komorne glazbe na Glazbenoj školi u Varaždinu, a potom na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje je od 2009. godine stalno zaposlena, od 2013. godine u zvanju docentice. Predstojnica je Odsjeka studija Solo pjevanja i Odsjeka studija Klavira te sudjeluje u izvedbi i osmišljavanju sljedećih kolegija: Solo pjevanje, Komorna glazba, Osnove vokalne tehnike, Vježbe iz vokalne tehnike te Vokalno- tehnički aspekti dječjih pjesmica i vokalnih primjera u nastavi. Sudjeluje i u radu mnogih hrvatskih i međunarodnih umjetničkih i pedagoških radionica, seminara i simpozija te je autorica nekolicine radova, predavanja i prezentacija koje vokalnoj tehnici i pedagogiji pristupaju s aspekta znanosti i najnovijih znanstvenih istraživanja. Stručna je suradnica za vokalnu pedagogiju raznih vokalnih ansambala te prevoditeljica brojnih majstorskih tečajeva i seminara u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga kao i Hrvatske udruge vokalnih pedagoga čija je aktivna članica od samog osnutka. Aktivno je sudjelovala i u Vijeću za nacionalni kurikulum u sklopu kojega je u dva mandata bila članicom radne skupine za Glazbenu umjetnost unutar Umjetničkog područja. Članica je prosudbenih komisija međunarodnih natjecanja iz solo pjevanja i komorne glazbe. Godine 2015. bila je asistentica redatelju Christianu Romanowskom u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u predstavama „InferNo“ Milka Kelemena (kojim se Dunja Vejzović vratila opernoj sceni i debitirala na riječkoj pozornici) te „Oedipus Rex“ Igora Stravinskog. Iste je godine, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu nastupila u ulozi Daphne u Charpentiereovoj operi „Umišljeni bolesnik“ (redatelj: Ozren Prohić) pod dirigentskom palicom maestra Saše Britvića.

Godine 2016. svečanim je koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu uz Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim vodstvom violinistice Laure Vadjon obilježila 20 godina umjetničkog rada. Tom je prigodom urednik Branko Magdić mezzosopranisticu Sofiju Cingula predstavio u emisiji „Od portreta do portreta“ Hrvatskog radija. Od iste godine sudjeluje i u kreiranju posebnog koncepta muziciranja – Koncert u mraku – na kojem nastupa uz sopranisticu Jelenu Štefanić, glumca Vojina Perića, pijanisticu Ivanu Godec Vinceković i gitaristu Darka Rušeca. U sezoni 2016./2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu koncipirala je i moderira ciklus koncertnih matineja „Koncert uz kavu“ na kojima i u tekućoj sezoni ugošćuje poznate hrvatske glazbenice i glazbenike.

 

Vedran Brkanović

Vedran Brkanović odrasta u Zagrebu uz glazbu u obitelji profesionalnih glazbenika kroz nekoliko generacija. Nakon završene osnovne i srednje glazbene škole, sa 16 godina započinje studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon uspješno završenog studija u Zagrebu, odlazi na daljnje usavršavanje u Švicarsku na Scolu Cantorum Basiliensis, svjetski renomiranu visokoškolsku ustanovu za staru glazbu u Baselu. Specijalizira se za baroknu violinu kod renomiranih glazbenika Jaapa Schrödera i Thomasa Hengelbrocka. Usporedo sa studijem u Baselu, Vedran Brkanović aktivno djeluje kao orkestralni i komorni violinist. Koncertmajstor je u simfonijskom orkestru Neues Orchester Basel i član je orkestra Basler Simfonietta. Komorni je stalni član ansambla za staru glazbu Fiori musicali Basel, a aktivan je i u raznim drugim komornim sastavima.

Nakon završenog usavršavanja u Baselu, ostaje živjeti u Švicarskoj do 2005. godine, u gradu Churu. Aktivno se bavi violinskom pedagogijom na nekoliko glazbenih škola u Istočnoj Švicarskoj, a 13 godina je stalni član orkestra Bündner Kammerorchester, danas pod nazivom Kammerphilharmonie Graubünden. Uspješno se posvećuje pedagoškom radu, njegovi učenici osvajaju brojne nagrade na raznim natjecanjima u Švicarskoj, a nekolicina su danas ugledni solisti koji koncertiraju po cijelom svijetu.

Po povratku u domovinu, Vedran Brkanović sudjeluje sa svojim roditeljima u formiranju Glazbene škole Brkanović, gdje i danas djeluje kao ravnatelj i profesor violine, prenoseći svoja znanja i iskustva što ih je stekao u 21-godišnjem boravku u Švicarskoj, kako mlađim kolegama, tako i učenicima i polaznicima Glazbene škole Brkanović. Među bitnim smjernicama razvoja Glazbene škole Brkanović, važnu ulogu predstavlja poticanje harmonikaške i tamburaške glazbene pedagogije, kako u glazbenim školama, tako i na visokoškolskim institucijama. Vedran Brkanović zagovornik je afirmiranja vlastitog nacionalnog glazbenog identiteta i specifičnosti, kao doprinosa zajedničkoj europskoj glazbenoj baštini i kulturi.