MJESTO ODRŽAVANJA / SMJEŠTAJ 2019.

 

10. hrvatsko natjecanje za harmoniku
održava se u hotelu Termal te prostorijama GŠ Brune Bjelinskog Daruvar.
Svečani koncert otvorenja natjecanja te Završni koncert natjecanja održat će se u kino dvorani “30. svibnja” (Trg kralja Tomislava 14a).

Za smještaj također preporučujemo hotel Termal (Daruvarske toplice) budući da je za natjecatelje te njihove mentore i roditelje
osigurana iznimno pristupačna cijena.
Hotel Termal*** ili depadansa Arcadia*** (dio hotela Termal) – puni pansion 280,00 kn, polupansion 250,00 kn, noćenje s doručkom 210,00 kn.
Nadoplata za 1/1 sobu – 100,00 kn dnevno.
Napominjemo da su sobe osigurane za rezervaciju DO 08.04.2019.! Poslije toga vjerojatno neće biti slobodnih soba u hotelu.


 

 

HOTEL TERMAL

Organizator je osigurao za svakog natjecatelja, mentora i roditelja osigurao iznimno pristupačnu cijenu smještaja u hotelu “Termal” u Daruvaru.

Na ovome se području o zdravlju brine već dva milenija. U rimskim termama, turskoj iliđi i građanskim kupkama Daruvarskih toplica od samog je početka prisutna svijest da je ovo mjesto blagodat prirode. Turizam je razvijen zahvaljujući očuvanom okolišu i optimalnom spoju prirodnih čimbenika i najsuvremenijih postupaka kod liječenja reumatskih bolesti, medicinske rehabilitacije i sportske rekreacije. U ovome gradu lječilištu, antičkog imena “Aquae Balissae”, prve su kaptaže izvora ljekovite vode uređene 288. godine prije Krista, a temperatura im je u prosjeku 46,7 stupnjeva Celzijusa. Upravo zbog prirodnih blagodati Daruvar razvija poseban oblik zdravstvenog turizma. Daruvarske su toplice specija-lizirane za liječenje reumatskih bolesti, provođenje medicinske rehabilitacije, rekreacije i zdravstvenog turizma, te imaju dugu tradiciju u liječenju uporabom prirodno ljekovitih čimbenika – termalna voda i mineralno blato. Također, Daruvarske toplice ponosna su članica Udruženja europskih povijesnih termalnih gradova (EHTTA-e). EHTTA je osnovana 2009. g. kao mreža europskih gradova koji posjeduju iznimno vrijedno povijesno bogatstvo te termalnu ljekovitu vodu. Daruvarske toplice nalaze se u društvu renomiranim europskih destinacija zdravstvenog turizma, kao Vichy, Evian, Baden-Baden, Karlove Vary. Pisani podaci o nalazištima termalne vode na današnjem području Daruvara potiču iz 2. st. iz doba Rimskog Carstva. Tadašnji naziv Aquae Balissae («jaka vrela») te posjete velikih rimskih careva od Hadrijana (117.-138.), Komoda (180.-182.) do Konstantina Velikog (305.-307.) jasno govore, zašto je baš tu stvoreno naselje, kasnije upravno središte Panonsko-keltskog plemena Iasa (Topliečana).

Pozitivno i ljekovito djelovanje termalne vode, Rimljani su pripisivali moći svojih božanstava, Silvanu, Dijani i Solu, kojima su se zavjetovali za očuvanje svoga zdravlja. U spisima tadašnjeg vremena vidljivo je da su oni već tada koristili vruće, tople i hladne kupke, te posebne prostorije za znojenje i masažu. Postojali su i veći zajednički bazeni koje su koristili uglavnom vojnici za odmor i oporavak. Kaptaže izvora, gradnju novih bazena, potom i zgrada, započinje domaći plemenitaš, grof Antun Janković 1765. godine, nakon što je dobio imanje od kraljice Marije Terezije.

Daruvarske toplice danas su suvremeni centar očuvanja zdravlja s jasnom vizijom budućnosti. Uz stalno ulaganje u suvremenu medicinsku opremu, znanje stručnog osoblja, smještajne kapacitete, te sportsko-rekreacijske sadržaje, Daruvarske toplice konstantno nadograđuju kvalitetu pruženih usluga s ciljem povećanja zadovoljstva svojih korisnika.

 

26053369 PA310723

DARUVARSKE TOPLICE - LIJEPA veljacaarcadia_-_ii_kat_2 DSC_0490 DSC_0498

 

 

 

 

DARUVARSKE TOPLICE

Organizator je osigurao za svakog natjecatelja i mentora besplatnu jednodnevnu kartu za kupanje u bazenima Daruvarskih toplica.
Pozitivno i ljekovito djelovanje termalne vode ovog kraja poznavali su još stari Rimljani, koji su za liječenje koristili vruće, tople i hladne kupke.
Ljekovita termalna voda ima iznimne koristi u zdravstvenom turizmu i rekreaciji. Kupanje u termalnoj vodi posebno se preporučuje kod oboljenja zglobova, tetiva, mišića, bolesti krvnih žila, perifernih živčanih lezija, probavnih, ginekoloških, pa i psihosomatskih bolesti i smetnji: stresa, umora, smanjene koncentracije i pamćenja, preosjetljivosti, razdražljivosti, te smetnji sa spavanjem.
U lječilišnom hotelu Termal nalaze se dva otvorena i jedan zatvoreni bazen s ljekovitom termalnom vodom, temperature između 28 i 35 stupnjeva Celzijusa, te hidromasažom.
Opširnije informacije: Daruvarske toplice